Form og volum gjennom bretteteknikk

Papirbretting har opp gjennom tidene vært brukt til å lage kunst, i tilegg er det et viktig arbeidsverktøy for designere. Gjennom å jobbe i papir får man en unik mulighet til å skape, teste og eksperimentere med former (materialskisser) og lage utkast til ferdige modeller som så kan overføres til andre materialer.  Ved å eksperimentere med bretteteknikker får man mulighet til skape nye uventede former eller mønsterelementer, teste ut kombinasjoner og nye løsninger. Vi finner elementer og inspirasjon fra papirbretting i design, kunst og arkitektur

Inspirasjon fra arkitektur - papirbretting som verktøy

Inspirasjon fra arkitektur – papirbretting som verktøy

Vi finner det i mønsterelementer og former i interiør, lamper, bruksgjenstander, smykker, innpakning. Ja, det meste vi omgir oss med kan ha oppstått ut i fra eksperimentering i papir.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Designprosessen – fra idé til ferdig produkt. 

Her vil jeg først vise egen utprøving til arbeidskrav  hvor vi med utgangspunkt i bretteteknikker og ulike papirkvaliteter skal formgi et produkt. Produktet skal utformes innenfor en av følgende kategorier: Belysning, klær/mote eller møbel/interiør. En del av arbeidskravet er også å vise alle fasene av designprosessen og trekke erfaringer fra dette inn i en undervisningsressurs. Jeg har tatt med en del av refleksjonene i prosessoversikten, så har jeg utformet oppgave ut i fra dette.

Prosessen – egne erfaringer

 • Fase 1: Idémyldring og resarch på nett. Mitt Moodboard. Se også bildecollager øverst i bloggen.
 • Fase 2: Skisseprosess og materialutprøving
Lære seg ulike teknikker og begynne å eksperimentere

Lære seg ulike teknikker og begynne å eksperimentere

Erfaring fra fase 1 og 2: Disse to fasene overlappet hverandre, min erfaring er at dette er vanlig i en ideprosess. Jeg startet med å lage utprøvinger av grunnleggende teknikker for å få en forståelse for muligheter i materialet. Deretter fant jeg tips, råd og inspirasjon på nett. Jeg brukte introduksjonsvideoer jeg fant på youtube for å lære de litt mer kompliserte teknikkene (waterbomb etc). Når jeg lærte en teknikk gikk jeg tilbake til nett for å gjøre nye søk. Slik vekslet jeg mellom utprøvinger, teknisk info og inspirasjonspåfyll.

Valg: Materialene åpner opp for mange nye valg og ideer, på en helt annen måte en tegnede skisser over en ønsket form. Jeg jobbet derfor direkte med materialene i denne prosessen. Jeg brukte materialutprøving, ideer og inspirasjon som jeg samlet på pinterest (Moodboard). Underveis i prosessen byttet jeg ideer, så søket endret seg også. Jeg fant spesielt mye spennende innenfor tekstiler, dette overførte jeg til smykkeideer eller lamper osv. Eksperimentering med form, farge og mønster som oppstår ved bretting Erfaring papirbretting i avis: Fine mønster, fargenyanser og spennende former  oppstår når noe kjent (et ansikt) deformeres gjennom bretting. Se også kunsten til Arnhold Johansen. Portretter utført i bretteteknikk som bokstavelig talt ser personen fra flere sider (tips til skoleoppgave).

Jeg valgte ut et motiv som hadde ulike farger på hver side, slik at det skinner gjennom hvis det blir belyst. Min tanke var å lage en utprøving til lampe, men papiret var vanskelig å jobbe med. Det var ikke nok motstand i papiret så det ble vanskelig å fortsette på å brette radene innover. Det er viktig å få skarpe kanter ved å gå over linjen med noe skarpt, da sitter bretten lenger. Dette fungerte ikke i tynt papir (anbefalt tykkelse er 100 gram).

JIMG_6957eg jobbet videre utifra dette og eksperimenterte med nye muligheter, og endte opp med å lage et armbånd. Nå er det bare deler av motivet som er med, og det blir fine nyanser som spiller mot de skarpe kantene. Jeg er fornøyd med mønsteret som oppstod i papiret via brettingen. Dette tar jeg med meg videre, men i tykkere papir.

Fase 3: Videre eksperimentering, nye former En av teknikkene jeg testet ut var «crumpling» (krølle og brette). Mens bretting med linjal gir mange spennende muligheter, merket jeg fort at dette var en teknikk som jeg kunne eksperimentere med og forme til ønskede former. Eller man kan la formene bli til og så bli inspirert. Dette er godt egnet for å skape mer organiske former. Teknikken går kort forklart ut på å ta et papir som er ca. 100gram, det skal du brette og krølle i hånden til det blir helt tett. Klem så godt du kan, deretter åpner du og bretter litt ut. Så gjentar du og gjentar prosessen igjen, og igjen. På denne måten skaper du spenning og elasistet i papiret, og du kan begynne å forme og lage fjell og daler (samme prinsipp som ved bretting). Dette kan man sitte med i timesvis, bare pass på å ikke overarbeid papiret. Da mister det spensten. Jeg lagde først en utprøving til lampe. Jeg var fornøyd med formen, men den ble for lite stram. Inspirert av konkylie. Krølle, brette, klemme, forme I videre utprøving jobbet jeg med flere teknikker, Jeg var innom flere kategorier, alt fra bretting av møbler, blandt annet et bord som kan slåes sammen, organiske smykker til å redesigne en spå. Bruker nå magasin i stedet for avis, utifra tidligere erfaring. Velger ut motiv og farger som komplementerer eller har en kontrast på hver side. Kombinere, teste, prøve videre.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Fase 4: Ferdigstilling av ferdig produkt Tilslutt endte jeg opp med å jobbe videre med organiske former og dette formet seg til et armbånd i prosessen. Denne startet jeg på i fase 3, men jeg jobbet paralellt med flere utprøvinger.

Jeg valgte denne teknikken (krølle/brette) fordi det egner seg bra for ungdomskolen, det er taktilt og lett å eksperimentere med. Jeg lot jeg folden og brettingen «inspirere» meg. Jeg jobbet så videre med å få en strammere form, så jeg modulerte videre til jeg var fornøyd. Her er det mange muligheter til å tenke litt utenfor boksen og få til mer komplekse brettinger.  Armbåndet mitt startet som en relativt stor form som jeg reduserte til ønsket form via bretting. Jeg jobbet også med det estetiske utrykket, med et ønske om å få papiret til å se ut som stein, marmor og skjell.  Jeg gjorde også en del utprøving av hvordan formen var på armvristen, at armbåndet har et fokuspunkt. Balanse, ikke for stort, ikke for lite. Jobbet med ferdig finish, gikk over med spray for å stive opp, krakelere og få en matt finish (tørrspray og hårspray).

Utprøving av form og farge, med blekk, vannmaling og spray i flere lag

Utprøving av form og farge, med blekk, vannmaling og spray i flere lag

armbånd 2

Ferdig resultat

Ferdig resultat

Refleksjon mot skole:

 1. Viktig å sette av tid til å lære de grunnleggende teknikkene.
 2. Det finnes en app til ipad/iphone som heter Origami-instruksjoner – (Origami Instructions) som er tilrettelagt for barn. Kanskje noe som kan brukes i skoletimen? Instruksjonene står på engelsk, men det går jo an å kombinere med andre fag (engelsk, matte osv). Det ligger også mange gode videoer på nett som elvene kan følge selv. Gi dem søkeord.
 3. Pinterest er et godt verktøy til moodboards, som også elevene kan bruke. På denne måten kan de lære seg å sortere og søke, sette sammen og se sammenhenger.  Det er visuelt og enkelt.
 4. Det ligger også en del videoer på nett som hører til boken «Folding Techniques for designers» av Paul Jackson om er til god hjelp.  

Undervisningsopplegg 

 • ”Eksperimentering med form og volum gjennom å brette papir”
 • Designprosesss, bretteteknikk, modell
 • Oppgave for 9. trinn, valgfag kunst og redesign, 4 uker

Visste du?

 • Origami er kunsten å brette papir til ønsket design. Geometriske regler brukes mest. Ori betyr å brette og gami betyr papir. I Japan lærer barna origami helt fra de er små. Som regel har de et praktisk formål – er de på utflukt med barnehaven, folder hvert barn sitt drikkekrus, de folder hver sin ballong å leke med,  og naturligvis er alle fortrolige med å folde tranen. En av forskjellene på kinesisk og japansk papirbretting er at mens japanske modeller ofte forestiller levende ting, som traner, andre dyr og blomster, forestiller kinesiske modeller ofte ting som fat/skåler, hatter, båter og and materielle objekter.
 • Papirbretting har opp gjennom tidene vært brukt til å lage kunst, i tilegg er det et nyttig arbeidsverktøy for designere. Gjennom å jobbe i papir får man en unik mulighet til å skape, teste og eksperimentere med former (materialskisser) og lage utkast til ferdige modeller som så kan overføres til andre materialer.  Ved å eksperimentere med bretteteknikker får man mulighet til skape nye uventede former, teste ut kombinasjoner og nye løsninger. Vi finner elementer og inspirasjon fra papirbretting i design, kunst og arkitektur

Oppgave: Lag et bruksprodukt ved hjelp av bretteteknikk i papir. Velg en av kategoriene under:

 • Interiør (stoler, bord, hyller, lamper, vaser)
 • Mote: Veske eller smykke (Armbånd, øredobber, ring, slips, halssløyfe, treningsbag, clutch, slipsdekor/slipsnål).

Du skal lære deg grunnleggende teknikker, så eksperimentere med utprøvinger og ulike bretteteknikker. Du skal dokumentere prosessen fra idé til ferdig produkt (prototype, papirmodell). *Dette er en oppgave som handler om designprossen, det vil si de valgene dere tar underveis i prosesen fra første ide frem til ferdig papirmodell (prototype).  I neste oppgave skal dere så lage et ferdig produkt av modellen din i valgt materiale (tre, tekstil, metall, keramikk osv).

Designprosessen: 1: Let etter inspirasjon t til eget produkt og lag et digitalt stemningskart.

 • Gjør research på nett for å finne spennende bretteformer i arkitektur, kunst og design. Sett deg seg inn i hvordan papirbretting kan brukes som inspirasjonskilde (alt fra arkitektur, møbler til smykkekunst). Ta vare på foto som du blir inspirert av. Søk på «origami», «bretteteknikk»+ «papir» «folded paper» + arkitektur, smykke, lamper, interiør osv.
 • Lag et digitalt stemningskart (moodboard), her viser du ideer til eget produkt. Her kan du for eksempel bruke pinterest.

  Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

2. Lag materialskisser: eksperimenter med bretting og ulike effekter.

 • Lær de grunnleggende teknikkene først (lage dal, fjell, diagonal brett, brette begge veier, dele arket via geometriske regler). Alle får utdelt maler de kan teste, slik blir det enkelt å lære seg grunnteknikkene. Alle skal også lage en spå og forsøke å ”redesigne” den, leke med muligheter ved å brette videre. Vi viser også innstruksjonsvideoer.
 • Test ulike teknikker – f.eks krølle, klemme krøyste/brette. Hvordan blir utrykket det med de ulike teknikkene? Kantene, mykt, buet, firkantet? Lag arbeidsnotater.
 • Lag flere utprøvinger av hver bretteteknikk. Forsøk å sette de sammen. Skriv ned tanker  og lag skisser– hva fungerer eller hva fungerer ikke, får du til ønsket utrykk? Jobb deg frem til du finner en form du er fornøyd med, ikke vær redd for å eksperimentere. Det er bare utprøvinger på veien.

3. Ferdigstilling av modell

 • Lag ferdig en papirmodell av enten A) interiør eller B) mote/veske/smykke

4. Sluttvurdering

 • Er det noe du ville gjort annerledes? Lag et lite refleksjonsnotat.

Kompetansemål fra læreplanen: Designprosess

 • bruke arbeidstegning, materialskisser eller digitale verktøy og designe en eller flere bruksgjenstander eller kunstprodukter
 • beskrive ulike løsningsalternativer.

Kompetansesmål: Bruke arbeidstegning, materialskisser eller digitale verktøy og designe en eller flere bruksgjenstander eller kunstprodukter

 • Læringsmål: Eleven kan forstå hvordan papirbretting kan brukes som inspirasjon til design, arkitektur og mote. De kan lete etter inspirasjon på nett og lage et digitalt stemningskart med utvalgte foto.

Lav måloppnåelse – Kan finne bilder på nett og sette de sammen til et stemningskart. Middels måloppnåelse-Kan lage et stemningskart hvor de viser sammenheng mellom formelementer i arkitektur, kunst, design og bretteteknikk. Høy måloppnåelse- Kan systematisere bildematerialet, vise sammenheng mellom kunst, design, arkitektur og bretteteknikk. Kan begrunne valg av foto.

 • Læringsmål: Eleven kan eksperimentere med ulike former gjennom papirbretting. Bruke materialskisser til å lage utprøvinger.

Lav måloppnåelse – kan lage papirformer og papirmodeller gjennom enkle bretteteknikker. Middels måloppnåelse-kan lage papirformer og papirmodeller og lage  nye løsninger ved å kombinere flere bretteteknikker. Høy måloppnåelse- kan videreutvikle bretteteknikker, sette sammen og lage nye variasjoner av former og teknikker.


Kompetansemål: Beskrive ulike løsningsalternativer 

 • Læringsmål: Eleven prøve ut ulike løsninger og dokumentere disse ved hjelp av foto. Gjøre rede for de valg som er tatt i prosessen.

Lav måloppnåelse – kan vise prosessen ved hjelp av foto. Middels måloppnåelse– kan kan vise prosessen ved hjelp av foto og forklare de ulike fasene av prosessen og valgene underveis. Høy måloppnåelse- kan vise prosessen ved hjelp av foto, forklare forskjellige valgene og begrunne hvorfor det ferdige produktet ble slik (refleksjon).  

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s